event 2parale

duminică, 19 aprilie 2015

CUM TRATĂM ATACUL DE PANICĂ ŞI INSOMNIA

INTERVIU CU PSIHOLOGUL TERAPEUT ÎN BIOREZONANŢĂ SORINA KAFALÎ


Puţini dintre români cunosc diferenţa dintre un psihiatru şi un psiholog şi la fel de puţini cred că a cere sfatul celui de-al doilea nu este nimic anormal. Sănătatea este un subiect prioritar, motiv pentru care am cerut părerea unui psiholog terapeut în biorezonanţă, Sorina Kafalî, care ne-a vorbit despre atacul de panică şi insomnii, dar şi despre tratamentele uzuale.

Ce este atacul de panică şi care sunt factorii cauzatori?

Este un acces brusc de frică intensă sau anxietate (stare afectivă caracterizată prin nelinişte psihomotorie, teamă nedesluşită, fără obiect), care cauzează simptome îngrijorătoare. În mod obişnuit, durează de la 5 la 20 minute. Poate fi cauzat de circumstanţe stresante sau poate apărea pe neaşteptate. Panica survine atunci când apare o situaţie presupus ameninţătoare de viaţă. Cauza exactă nu este cunoscută. Se crede că este rezultatul unui dezechilibru între substanţele chimice ale creierului (neurotransmiţător). De asemenea, poate fi transmis de la o generaţie la alta (genetic). Copiii cu părinţi ce au tulburările acestea au şanse de 8 ori mai mari decât alţii să le dezvolte. Tensiunea nervoasă (pierderea unei relaţii, persoane) poate declanşa simptome de tulburări de panică!
Alţi factori de risc care determină atacul de panică sunt consumul de medicamente, prolaps de valvă mitrală, depresie, menopauză.

Cum apar aceste crize şi ce tratamente există?

Simptomele apar brusc, surprinzător şi intensitatea maximă durează în jur de 10 minute. Durează până la o oră maxim. Tratamentul constă în terapie comportamentală care se concentrează pe modificarea tiparului de gândire, terapie de demascare ce se bazează pe confruntarea cu obiectul, subiectul care cauzează frica, tratament medicamentos, terapie prin muzică, exerciţii de respiraţie, hipnoză, imagini artistice, terapie cu umor.

Majoritatea ne-am confruntat cu cel puţin o noapte de insomnie, dar care este definiţia ei exactă?

Este cea mai frecventă tulburare de somn, caracterizându-se prin dificultatea în inducerea sau menţinerea somnului odihnitor sau de o calitate nesatisfăcătoare! Insomnia se defineşte în funcţie de durată, aşadar ea poate fi tranzitorie (sub o săptămână), intermitentă (apare la anumite intervale de timp), cronică (cu manifestare în majoritatea nopţilor).

Care sunt cauzele acestei tulburări de somn şi tratamentul recomandat?

Cauzele care duc la insomniile din primele două categorii pot fi: examene, divorţuri, schimbare fus orar, zgomote puternice, altitudine crescută, efecte medicamentoase. În schimb, majoritatea cazurilor de insomnie cronică au la bază o cauză de natură psihiatrică sau fiziologică precum depresia, anxietatea, schizofrenia, insuficienţa cardiacă, boala de reflux gastro-esofagian, hipertiroidismul, sindromul de apnee, boala Alzheimer, Parkinson, consumul de cofeină şi/sau nicotină. Femeile pot fi afectate de insomnie mai des decât bărbaţii. Incidenţa creşte odată cu vârsta. Cei cu risc mai mare sunt: călătorii, studenţii, elevii, gravidele, alcoolicii, vârstnicii.
Bineînţeles că insomnia creează o mulţime de probleme: concentrare scăzută, memorie slabă, probleme de coordonare, iritabilitate,relaţii sociale deficitare, accidente auto. Dacă o persoană suferă mai mult de trei săptămâni de insomnie trebuie să se adreseze medicului pentru identificarea factorilor. Cel mai adesea nu necesită tratament.

În cazul insomniei cronice, trebuie identificată afecţiunea de bază, în plus, se vor administra hipnotice atunci când este posibil.

10 tipuri de insomnii si tratamentul acestora

Insomnia este cauzata, de cele mai multe ori, de stres si probleme personale. Femeile tinere dezvolta in general insomnii pe baza de stres, insa acestea pot avea si cauze mai grave, psihice. Daca suferi de insomnie, cel mai indicat este sa te adresezi medicului, pentru a-ti prescrie un tratament sau sa mergi la un psiholog care sa te ajute sa iti rezolvi problemele. Iata mai jos care sunt tipurile cele mai frecvente de insomnii si cum se pot trata acestea.

Suferi de insomnie? Mergi la medic!

10 tipuri de insomnii si tratamentul acestora


1. Insomnia partiala, cauzata de probleme si stres, apare atunci cand ai un eveniment important in viata, cand te confrunti cu o problema dificila sau cand te ingrijorezi pentru sanatatea ta. Se rezolva de la sine, atunci cand indepartezi sursa de stres.

2. Insomnia paradoxala apare brusc, aparent fara motive, este totala si presupune un somn de cateva ore pe parcursul caruia esti constienta de ce se intampla in jurul tau si imposibilitatea de a adormi cand esti obosita. Se trateaza psihologic, la medic.

3. Insomnia organica apare din cauza unui tratament medicamentos, din cauza unor boli sau din cauza expunerii la diverse substante chimice. Se trateaza la medic, pe baza de intrerupere a cauzelor.
Insomnia este o boala grava!


4. Insomnia pishica este severa, apare in urma unor probleme mentale si se asociaza cu depresia si anxietatea. Prezentarea la medic este obligatorie, iar acesta va recomanda un control psihiatric si tratament medicamentos.

5. Insomnia nonorganica este de natura comportamentala si consta in deprimare, lipsa de energie, pierderea increderii in fortele proprii, somnolenta, apatie si dureri de cap. Seara te afli in imposibilitatea de a adormi, iar gandurile tale sunt deprimante. Mergi la medic pentru un sfat psihologic.

6. Insomnia partiala, medicala este cauzata de boli precum astm, afectiuni pulmonare, boli de inima sau de ipohondrie si sarcina. Tratamentul este medicamentos sau pishologic si se face sub supraveghere medicala.

7. Insomnia de consum se datoreaza excesului de cafea, alcool, stimulente, medicamente sau anumite alimente. Poate disparea imediat ce incetezi sa consumi astfel de produse.

8. Insomnia idiopatica este generala si dureaza aproape toata viata. Femeile care sufera de o astfel de boala nu pot dormi bine inca din copilarie, sunt stresate si au probleme de adaptare. Insa nu este o boala psihica. Nu exista tratament, insa poti practica meditatia si diverse ritualuri de relaxare profunda.

9. Insomnia comportamentala provine din obiceiurile noastre nesanatoase: stam pana la ore tarzii in oras, consumam substante nocive, stam la televizor sau la calculator pana dimineata si ne pierdem obiceiul de a adormi la ore decente. Se rezolva cu impunerea personala a unui program strict de munca si odihna.
Insomnia


10. Insomnia generala este o dereglare profunda a somnului - nu poti adormi, te trezesti mereu noaptea sau te trezesti foarte devreme fara motive. Apare in conditii de stres sau cand ai probleme grave, insa poate fi si o obisnuinta. Mergi neaparat la medic

Sursa

O adolescentă din Turda este căutată de polițiști din întreg județul!

Fata a dispărut de trei zile de acasă, părinții au apelat la poliție și acum trăiesc cu teama că i s-a întâmplat ceva rău.
Poliţiştii clujeni caută o minoră, de 13 ani, din municipiul Turda, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit până în prezent. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la găsirea minorei sunt rugate să sune la numărul unic de urgenţă – 112.
La data de 15 aprilie a.c., FLORINA ILEANA LAKATOS, în vârstă de 13 ani, a plecat de la domiciliul părinţilor săi, din municipiul Turda, judeţul Cluj, şi nu a mai revenit.
Minora are 1.40 m. înălţime; 40 de kg.; păr lung, negru şi creţ; ten deschis; ochi verzi; față ovală;  Aceasta prezintă un şhiopătat a piciorului drept la deplasare.
La data dispariţiei, purta un tricou alb, cu dungi negre, colanți negri și era încălţată cu teniși albi cu negru.
Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la găsirea minorei sunt rugate să sune la numărul unic de urgenţă - 112 sau la 116.000 - numărul unic european pentru sesizarea dispariţiilor de copii, ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.



Personalităţi de origine română cu valoare universală (1)

 Dora D’Istria (Elena Ghica) 1828- 1888
Născută la Bucureşti, în sânul prestigioasei familii Ghica, Dora D'Istria a fost pseudonimul sub care a scris Elena Ghica, devenită în urma căsătoriei cu ducele rus Alxandru Koltsov- Massalsky, Elena Koltsova-Massalskaya. A studiat la Dresda, la Viena, la Veneţia şi la Berlin, dedicându-se în cele din urmă scrisului. Dintre lucrările cele mai importante menţionăm Viaţa monastică în biserica răsăriteană (1855, Bruxelles), Femeile în Orient (1859, Zürich), La bordul lacurilor elveţiene (1861, Geneva).

Român PREMIAT CU AUR la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva (VIDEO)

Share on facebookShare on twitter 0 Un inventator din Deva a fost premiat, sâmbătă, cu medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru ”Good Fill”- un dispozitiv cu ajutorul căruia şoferii îşi pot alimenta autovehiculele cu lichid de parbriz şi care ar putea fi montat în benzinării sau parcări de pe autostradă. Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a declarat că juriul de la Geneva a apreciat că unul din principalele beneficii ale invenţiei sale este ”eliminarea clasicelor bidoane din plastic”, în care este depozitat lichidul de parbriz şi pe care nu toţi şoferii le reciclează, transmite corespondentul MEDIAFAX. “«Good Fill» este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate alimenta lichid de parbriz pentru orice tip de autovehicule şi care poate fi amplasat în benzinării, service-uri auto sau în parcările de pe autostradă, astfel ca şoferii să poată alimenta cu carburant în paralel. Juriul a apreciat că unul dintre principalele beneficii ale invenţiei este eliminarea clasicelor bidoane din plastic în care era stocat agentul de curăţare şi pe care nu toţi şoferii le reciclează. De asemenea, alimentarea este precisă şi se elimină astfel inconvenientul că mulţi dintre şoferi reuşesc să toarne un sfert din lichid pe lângă recipientul autovehicului”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă. Potrivit inventatorului devean, ”Good Fill” a obţinut medalia de aur cu felicitările juriului la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, dar şi premiul pentru “Cea mai bună invenţie” acordat de delegaţia Iranului, precum şi premiul special acordat de delegaţia Republicii Moldova. “Juriul internaţional a apreciat impactul ecologic asupra mediului prin eliminarea ambalajelor PET. Delegaţia FIRI - IRAN a apreciat metoda şi ergonomia procedurii de alimentare cu soluţie de parbriz a invenţiei «Good Fill». Delegaţia AGEPI a Moldovei a apreciat versatilitatea şi aplicabilitatea invenţiei în funcţie de piaţă de consum”, a mai declarat inventatorul devean. În filmul de prezentare a invenţiei sale, Corneliu Birtok Băneasă a ales să amplaseze dispozitivul într-o staţie de carburanţi, lângă o pompă de benzină. Dispozitivul are forma unei picături, aproximativ doi metri înălţime şi este prevăzut cu mai multe pompe în funcţie de tipul de lichid de parbriz dorit de şoferi. Inginerul devea a câştigat, de-a lungul anilor, cu invenţiile sale premii la saloanele de inventică de la Geneva, Moscova, Kuwait şi România. Primul şi unul dintre cele mai importante premii a fost medalia de aur, obţinută în aprilie 2010, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva cu un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care scade consumul de carburant şi emisiile poluante. Patru dintre ambulanţele SMURD din judeţul Hunedoara, una de la Simeria şi trei din Valea Jiului au fost dotate, gratuit, la începutul acestui an cu filtre speciale inventate de inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă. La acea dată, inventatorul a declarant că, în acelaşi timp cu monitorizarea performanţelor motorului, se urmăreşte o reducere a consumului de carburant pe ambulanţele în funcţiune. Pe autoturisme, odată montat filtrul respectiv, puterea motorului creşte cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%. Corneliu Birtok Băneasă are 36 de ani şi a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, secţia Autovehicule Rutiere. 

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/257257/2015/Roman-PREMIAT-CU-AUR-la-Salonul-International-de-Inventii-de-la-Geneva-VIDEO-