event 2parale

vineri, 17 aprilie 2015

Şeful ANAF le dă cu flit parlamentarilor: „Convocarea mea la comisia de buget este neavenită"

După ce i-a lăsat pe parlamentari să îl aştepte, nerăspunzându-le nici măcar la telefon, şeful ANAF Gelu Diaconu, a transmis un comunicat de presă în care califică chemarea sa în Parlament drept "neavenită". El comentează că o discuţie pe tema controalelor Fiscului nu ar fi oportună, precizând că informaţiile privind închiderea unor agenţi economici pentru "2 -3 lei" sunt "pure invenţii". "Orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine", susţine Diaconu. Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, era aşteptat joi, la comisia de buget a Senatului, pentru a da explicaţii, printre altele, pentru raziile făcute de inspectorii antifraudă. 
Audierea trebuia să înceapă la ora 10:00, doar că Gelu Diaconu nu s-a prezentat şi nici nu a mai răspuns la telefon.
Foto: Mediafax Foto // Octav Ganea
  • Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a fost chemat la şedinţa de joi a comisiei de buget a Senatului, pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi "închide cofetării pentru 5 lei".
Numai că şeful ANAF nu s-a prezentat la audieri, asta deşi iniţial îşi confirmase prezenţa. Mai mult, senatorii din comisia de specialitate l-au aşteptat aproape o oră. În plus, preşedintele comisiei, Viorel Arcaş, le-a spus jurnaliştilor că Gelu Diaconu nici la telefon nu a mai răspuns.
El a precizat că va anunţa ministrul Finanţelor şi premierul, pentru ca aceştia să ia măsuri pentru această situaţie. Totodată, comisia vrea să-l recheme pe Diaconu pentru a da explicaţii.
"Nu putem să stăm la cheremul domnului Diaconu, să vină când vrea şi când nu vrea, premierul va fi anunţat şi să ia măsuri", a spus Arcaş.
Pe 31 martie, comisia de buget a decis ca Gelu Ştefan Diaconu să fie chemat la audieri, pe fondul scandalului cu numeroasele controale, considerate abuzive, ale inspectorilor antifraudă. Propunerea ca şeful ANAF să fie chemat la audieri a venit din partea senatorului UNPR Constantin Popa şi a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Ce le răspunde şeful ANAF parlamentarilor
La câteva ore, Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, a transmis un comunicat în care, ”din respect faţă de instituţiile democratice ale statului şi opinia publică" explică absenţa sa de la comisia de buget a Senatului.
Precizând că informaţiile privind închiderea unor agenţi economici pentru "2 -3 lei" sunt "pure invenţii", preşedintele ANAF menţionează că " această convocare a preşedintelului ANAF de către Comisia  parlamentară a Senatului, pe marginea acestor invenţii, este neavenită în contextul politicii guvernamentale actuale de combatere fermă a evaziunii fiscale". 
"ANAF este o agenţie care aplică legea. Nu face legi şi nu are voie să acţioneze altfel, în desfăşurarea activităţii, decât respectând fără excepţie prevederile legale aflate în  vigoare. Prin urmare, orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine", se arată în comunicatul transmis de preşedintele ANAF.
Comunicatul adaugă că ANAF a participat la dezbaterile din Parlament pe tema proiectului Codului de procedură fiscală prin specialişti desemnaţi de conducerea ANAF. "Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului (Finanţelor n.n.) de un alt secretar de stat prezent în toate situaţiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele şi cu privire la experţii noştri care vor asigura suportul de specialitate", mai arată comunicatul ANAF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu