event 2parale

miercuri, 1 aprilie 2015

Curiozitati din lumea pestilor

Curiozitati din lumea pestilor
Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu…
* Pana in zilele noastre s-au identificat mai mult de 25 mii de specii de pesti si, dupa ultimele estimari, mai exista inca 15 mii de specii neidentificate.
Pestii, ca si insectele, nu au pleoape.
* Si pestii aud! Anumite specii pot auzi sunete similare unui scrasnet, in timp ce altii (de ex. somnul) face sunete ciudate cu ajutorul basicii.
* Numarul pestilor cunoscuti este mai mare decat cel al mamiferelor, amfibienilor, reptilelor si al speciilor de pasari impreuna.
* Desi pare incredibil,  unele specii de pesti pot sa zboare (alunece), sa sara pe suprafata apei sau chiar sa urce o stanca. Evident, e vorba de urcarea unei stanci din ocean…
* 40% din numarul total al speciilor de pesti traiesc in apa dulce, desi provizia de apa dulce a pamantului este numai 0,1%.
* Cel mai mare peste din lume este rechinul-balena, Rhincodon typus. Acesta poate sa creasca pana la 15 metri si ajunge sa cantareasca peste 20 de tone.
Pestii dorm cu ochii deschisi.
* Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.
* Cel mai mic peste masculin din lume este Photocorynus spiniceps: masoara doar 6,2 mm, in timp ce femela atinge 46 milimetri.
* Unele specii de pesti nu au oase,  scheletul corpului lor fiind alcatuit doar din cartilaje. De unde si denumirea de Pesti Cartilaginosi.
Pestii simt durerea si stresul, la fel ca mamiferele si pasarile.
Pestisorul de aur se decoloreaza, daca nu il atinge raza de soare.
* Majoritatea pestilor - cu exceptia anghilelor – nu pot inota inapoi.
* Multe specii de pesti sunt hermafroditi. Ei isi schimba sexul ca raspuns la ciclul hormonal si la schimbarile mediului. Altii au, in acelasi timp, organe sexuale masculine si feminine.
Pestii au simtul gustului foarte dezvoltat. Unele specii nu au papile gustative numai in gura, ci si in piele sau uneori in inotatoare.
*Pestii-buzati traiesc in marile nordice. Femelele lasa oualele in apa iar masculul le adaposteste in gura. Aici, ele se transforma in pestisori si ies din cand in cand sa se hraneasca, intorcandu-se apoi in gura tatalui lor. In acest timp masculul nu se hraneste.
* Pestele pisica are cei mai multi dinti: 9280.
* Pestii sabie au cea mai mare viteza de inot: 109 km/h. Cel mai incet inotator este calutul de mare, care se deplaseaza cu o viteza de 0,16 km/h.
Culegere de Lori Balogh

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu