event 2parale

luni, 6 aprilie 2015

Pisicile și superstițiile


Cu privire la pisici există multe superstiții dar cele mai cunoscute se referă la pisicile negre.
În unele regiuni ale lumii – inclusiv la noi – există superstiția căpisica neagră aduce ghinion: atunci când o vezi trebuie să faci trei pași înapoi. În tradiția creștina – și nu numai – negrul este culoarea ceremoniilor funerare și atunci când îți apare în cale pisica neagră e de rău.
Originea acestei superstiții este – în parte – legată de faptul că in negura Timpului pisicile negre au fost asociate cu vrăjitoarele și cu magia neagră. In plus, negru este culoarea nopții – să zicem așa – și a lucrurilor malefice.
Pisicile negre au, de regulă, ochi albaștri sau verzi – sunt fascinante. Negru este o culoare considerată elegantă, sofisticată și care conferă celui care poartă veșminte negre o aura de mister. Se spune că a purta haine negre înseamnă (și) că le dai de înțeles celorlalți: “nu vreau energie de la voi și nici nu vreau să vă dau” – poate de aceea este ales negru ca semn al doliului.


La fel ca și alte animale, pisica presimte cutremurele. Se întinde leneș deasupra zonelor unde sunt filoane de apă sau radiații ale solului.
Ca și câinele, pisica poate simți bolile stăpânului. Multe experimente au dovedit că animalul care are un stăpân suferind de epilepsie poate semnala un atac epileptic chiar cu o zi mai devreme. Toate acestea le simte din comportamentul, mirosul și vibrațiile omului.

Unele dintre superstiții:
- Sunt considerate animale care aduc noroc pentru că se zice despre ele că au nouă vieți iar cifra nouă este considerată a fi o cifră care aduce noroc și bunăstare (alții spun că pisica ar avea șapte vieți);
Mitul despre cele nouă vieți ale pisicii s-ar putea explica prin realități biologice: cănd cade poate să se rostogolească în aer cu ajutorul cozii pentru a ajunge la pământ pe labe; între timp își cocoșează spatele și întinde labele din fața, ca pe niște arcuri, pentru a ajunge;

- E semn bun dacă in ziua nunții întâlnești o pisică neagră;

- Fiind asociate cu vrăjitoarele nu e de mirare că pisicile negre au devenit un simbol al sărbătorii Hallowen și pentru că există credința că sufletele oamenilor se întorc pe pământ sub formă de animal (in special pisica neagra);

- Indiferent de culoare pisica trebuie ținută departe de copilul nou născut pentru că “îi fură respirația” – de-ar fi să gândească logic superstițioșii ar înțelege că e un sfat bun, pentru că firul de păr al pisicii este foarte fin și periculos inclusiv pentru adulți (dacă îl inspiră pot avea probleme mari);
In India de azi încă mai există credința conform căreia felinele absorb energia de la oameni în timpul somnului. 

- Părul de pisică neagră era folosit de femeile care primeau o cerere în căsătorie și nu erau hotărâte - luau trei fire de păr de la o pisică neagră și le lăsau să cadă în pragul casei; în funcție de litera pe care cele trei fire o formau ( N = nu, D = da) răspundeau pretendentului.

- O pisică la bordul navei aduce noroc – pentru marinarii englezi, pisica neagră însemna noroc; pe fiecare vapor se aflau pisici pe care marinarii le venerau și pentru că prindeau șoarecii și șobolanii iar în caz de naufragiu pisicile erau primele salvate.
La începutul secolului al XIX-lea se credea că pisicile negre păzesc pescarii de furtuni sau de orice alte evenimete neprevăzute, astfel încât soțiile acestora țineau pe lângă casă câte o pisică neagră. Pisicile negre erau atât de căutate și dorite încât uneori erau furate.

- Pisicile negre apărute in vis prevestesc o perioadă dificilă; dar și la acest “capitol” există multe-multe interpretări: persoanele născute in semn de aer, dacă visează pisici – in general – înseamnă “prieteni”, dar pentru nativii din celelalte zodii poate însemna ceva mai puțin benefic, ca exemplu;
Când in vis o pisică atacă și cel atacat reușește să scape cu bine e semn că norocul e aproape;

- Pisica neagră care taie calea cuiva aduce ghinion (și respectivul trebuie să facă trei pași înapoi înainte de a-și continua drumul, dacă nu poate ocoli zona in care pisica i-a tăiat calea) dar dacă merge in aceeași direcție cu cel care a văzut-o acesta va avea noroc; alții spun că trebuie să faci trei sau 13 (in functie de tradiția zonei) pași înapoi,  să îți încrucișezi degetul arătător cu mijlociul, să îți scuipi in sân și să zici “Ptiu, piei drace” iar dacă pisica vine spre tine trebuie neapărat să te întorci din drum; dacă pisica neagră îți taie calea vei avea ghinion întreaga zi.
Britanici din Yorkshire cred că e de bun augur să deții o pisică neagră dar aduce mare ghinion dacă aceasta îți taie calea.
In JaponiaMarea Britanie, parți din Asia și Europa, atunci când o pisică neagră îți taie calea ar trebui să zâmbești - e semn de mare noroc și bunăstare.
In Japonia a fost și este și azi considerată un animal care aduce noroc. Potrivit legendei, pisica unui călugăr a salvat viața unui om cu rang înalt, ademenindu-l de sub un copac care a fost lovit, mai tarziu, de trăznet.

In Germania, intersectarea cu o pisică neagră poate avea două semnificații. Dacă pisica trece din dreapta în stânga nu  e semn bun, dar dacă trece din stânga ta spre dreapta înseamnă că vei avea mare noroc în viață.
- Când îți taie calea o pisică in culori deschise la blană vei avea argint;

- Cine pășește peste o pisică va avea ghinion; la fel și cel care calcă o pisică pe coadă;

- Dacă dai cu piciorul într-o pisică, vei avea reumatism; dacă omori o pisică dracul o va răzbuna;

- In Italia, dacă o pisică neagră se așează pe patul unui bolnav înseamnă că acesta va muri.

- Dacă o pisică neagră apare la o înmormântare e semn că un alt membru al familiei va muri curând;

- Dacă o pisică trece pe sub catafalc spiritul celui decedat va rămâne captiv in lumea celor vii;

- Dacă o pisică se atașează de tine va rămâne lângă tine și după moarte;

- Cel care își chinuie pisica va muri în furtună;

- Expresia “o pisică neagră îmi stă pe suflet” se referă la gândurile apăsătoare.

Francezii cred că pe fiecare pisică neagră există  un fir alb de păr. Dacă îl găsești și îl smulgi, fără să fii zgâriat, ți-ai asigurat un viitor strălucit pe toate planurile.

- Dacă o pisică strănută la nuntă prevestește o uniune fericită și îmbelșugată;

- Să mângâi blana unei  pisici negre aduce sănătate și bunăstare. Aceeași semnificație există și dacă o pisică neagră străină vine în curtea și la ușa ta. Dacă gonești pisica afară din casă, îți scoți și norocul.
In Letonia, dacă un fermier găsea o pisică neagră în culturile lui însemna că va avea recoltă bogată și de calitate.

- In China pisica neagră ținută pe lângă casă aduce foamete și necazuri asupra acelei familii.
Alte surse: pisicile sunt dușmanii spiritelor rele, ai demonilor și au puteri magice, salvând pe cei din lumea văzută

Olanda. Aici se cunoaște o superstiție potrivit căreia cine nu iubește pisicile nu se va căsători sau, când va muri va fi dus la cimitir pe ploaie.

- Pisica stă cu mustățile căzute înainte sa înceapă să plouă și când pisica se spală pe față tot semn de ploaie este;

- Se zice ca e bine să pui unt pe labele unei pisici pentru ca aceasta să nu se rătăcească;

Budhistii consideră că reîncarnarea în trup de pisică este privilegiul sufletelor bune și este penultimul pas pe care îl face spiritul uman înainte de a ajunge în Rai.
Despre profetul Mohamed s-a notat că odata și-a rupt cu grijă mâneca unei haine festive numai pentru a nu deranja somnul dulce al pisoilor care dormeau pe ea.
Indienii mohicani venerau pisicile ca pe zeități.
Celții credeau că pisicile sunt reîncarnarea persoanelor decedate și că, dacă ucideau o pisică – chiar și accidental – un mare ghinion s-ar fi abătut asupra lor;
Egiptenii, în antichitate, venerau pisicile ca zeități – erau animale de companie foarte apreciate, răsfățate și protejate de lege iar după ce mureau erau mumificate. Cine maltrata o pisică era condamnat la moarte.
Bastet era o zeiță care avea cap de pisică. In templul de la Bubastis (casa lui Bastet) zeița-pisică era adorată încă din timpul Imperiului Vechi, dar când regii libieni din dinastia a XXII-a au făcut din Bubastis capitala lor cultul acesteia a luat o amploare deosebită.

Regele Charles I avea o pisică neagră despre care credea că îi poartă noroc, astfel că acea pisică era păzită zi și noapte. Ca să vezi coincidență: a doua zi după ce pisica a murit, regele a fost arestat și condamnat la moarte prin decapitare.

În 1233 Papa Grigore al IX-lea a proclamat pisicile negre ca fiind un semn al diavolului și a exterminat o mare parte din ele, apoi a interzis creșterea lor – acest lucru a dus la înmulțirea șobolanilor și a șoarecilor și a jucat un rol major în declanșarea Marii Epidemii de Ciumă.
În vremea evului mediu biserica a considerat pisisca simbol al zeităților păgâne și clericii au considerat-o ca fiind întruchiparea satanei pe pământ. A fost, de asemenea, asociată întotdeauna și cu vrăjitoarele. 

Negru era considerată o culoare demonică: o pisica neagră a fost considerată astfel ca fiind ceva malefic. Se spunea că vrăjitoarele se transformau în pisici negre pentru a duce la bun sfârșit răul pe care îl puneau la cale și pentru a nu fi recunoscute de cineva. În acele timpuri când se ardeau “vrăjitoarele“ pe rug erau urmărite și pisicile. Cine avea o pisică neagră era suspectat de practicarea vrăjitoriei -  astfel animalul putea să aducă “ghinion” stăpânului său. 
Pisicile negre erau considerate talismane care confereau putere vrăjitoarelor. În unele culturi se credea că însuși sufletul vrăjitoarei era ținut înlăuntrul pisicii. 

În anul 1718 William Montgomery spunea că auzea în fiecare noapte în fața casei o mulțime de pisici negre care vorbeau limba oamenilor; după câteva nopți a omorât două din ele și pe o a treia a rănit-o grav; a doua zi dimineață două femei în vârstă, din sat, au fost găsite moarte iar cea de-a treia avea urme de violență pe corp fără a-și putea explica de unde aparuseră.
Sau:
O istorisire britanică spune că într-un castel s-au reunit multe vrăjitoare. Seara ele se transformau în pisici mari și negre. Sătenii din apropiere au hotărât să tăbărască peste ele și să le omoare. Intrând în castel ei au fost atacați de zeci de pisici feroce. Sătenii au lovit cu ciomegele câte pisici au putut. O parte dintre ei au fost omorâți, iar ceilalți s-au întors în sat. Aici, a doua zi, o serie de femei bătrâne necăsătorite, aveau pe corp vânătăi produse de ciomag.

Se credea că pisica are puteri fermecatoare, dar întunecate: vede spiritele și ascultă de comenzile acestora. În casele unde erau morți, deseori se aduceau pisici pentru a păzi casa de spirite. 

Pandhoraa mi-a oferit următoarele informații:
- in Evul Mediu pisicile negre erau inchise in custi de fier si arse pe rug impreuna cu vrajitoarele...
se spune ca nu de putine ori ingrozite foc au reusit cu o forta incredibila sa distruga custile sa scape din foc spre groaza asistentei si a celor care isi spuneau preoti...
Multumesc! :)

*
Deși în Biblie scrie clar: “Ferește-te de basmele lumești și băbești. Caută să fii evlavios" (1 Timotei 4:7) sunt prea mulți cei care-și spun “credincioși”, tocesc covoarele bisericilor, înconjoară biserica pe genunchi și coate dar se tem de pisica neagră și merg să le descânte babele, și fac multe altele… N-o să-i întreb eu, acum, “de ce?” dar curioasă sunt: cum de găsesc ei compatibile credința in divinitate și superstițiile?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu