event 2parale

luni, 6 aprilie 2015

Ţine picioarele pe podea, nu pe scaune.

Comportamentul in mijloacele de transport in comun

In unele state, cum ar fi Queensland, Australia, operatorii de transport au editat “coduri de conduita” pentru a-si invata clientii cum sa se comporte. Queensland Rail a editat in decembrie 2010 Carta Clientului – o brosura ilustrata in care ofera unele sfaturi adresate clientilor care tulbura calatoria celorlalti. Editand o astfel de brosura inteleg ca si pe acolo sunt cetateni care nu stau prea bine la capitolul “bun simt”. Am adaptat unele, care se potrivesc bine si pe la altii, si le-am comentat:
1. Ţine picioarele pe podea, nu pe scaune.
Cei care calatoresc mai des cu mijloacele de transport in comun e improbabil sa nu fi intalnit, macar o data, vreun adolescent care voia sa para interesant si degajat tinandu-si cel putin un picior pe scaunul din faţă sau pe cel pe care-l ocupa.
2. Daca ocupi un scaun rezervat persoanelor cu dizabilitati, femeilor gravide sau persoanelor insotite de copii mici, persoanelor varstnice, eliberaza-l imediat ce o astfel de persoana urca.
Nu stiu la altii cum este, dar rar am vazut pe aici vreunul care sa observe o astfel de persoana…
3. Nu mancati si nu beti (altceva decat apa) in mijloacele de transport si nu aruncati ambalajele pe jos.
Sunt chiar iritanti cei care mananca in mijloacele de transport in comun, mai ales in cele aglomerate; iar daca mai ai si nesansa sa stai pe un scaun si cel de langa tine, in picioare fiind, iti scutura lejer faramituri in poala sau pe cap. De bomboanele agricole ce sa mai zic?! Molfaie, unii, in draci seminte si scuipa cojile unde-i apuca.
4. Daca ocupi cu bicicleta, cu bagaje, spatiul rezervat persoanelor in carucior cu rotile elibereaza spatiul cand o astfel de persoana apare.
Ar fi ideal, la noi, ca persoanele in carucior sa poata urca intr-un mijloc de transport – in unele e posibil, dar in cele mai multe nu; si chiar de-ar fi posibil in toate, ce folos? Prin oras nu exista pante pentru ei. Avem in BV cateva pasaje care, cica, au aceste pante, langa scari, dar abia poti urca pe acolo un carucior de piata! Asa de abrupte sunt…
5. Cedeaza locul persoanelor in varsta, celor cu dizabilitati sau cu mobilitate redusa, femeilor gravide sau adultilor care au copii mici cu ei, chiar daca nu ocupi un loc rezervat pentru acestia.
Slabe sperante, as zice! Nu generalizez, dar constat ca sunt putini cei care-si cedeaza locul. Poate de jena ca atrag atentia asupra lor?! Poate pentru ca cei mai multi dintre cei carora le oferi locul il refuza prea adesea?!
6. Elevii trebuie sa elibereze locurile cand adultii sunt in picioare.
Aceasta mi s-a parut super buna! La orele de varf, cand gastile de pustani merg si vin la/de la scoala e un vacarm de nedescris, scaunele sunt ocupate in mare parte de ei isi tin picioarele cracanate de nu poti trece pe acolo.
6. Nu te inghesui sa urci pana nu coboara cei care trebuie sa coboare si nu sta in dreptul usii nici cand vrei sa urci, nici cand esti in mijlocul de transport.
Cand e aglomerat nu poti evita sa fii in dreptul usii, dar cand vrei sa urci te poti da la o parte 15 centimetri, sa aiba unde cobori altii.
7. Nu purta conversatii cu voce tare cu cel de langa tine sau la telefon si nu lasa muzica tare in dispozitivele de care nu te poti desparti o clipa.
Nu intereseaza pe nimeni de ce n-ai dormit ieri si nici ce ai gatit sau cu cine te-ai intalnit si nici nu vor sa-ti asculte melodiile preferate. Plus ca se mai trezeste cate unul, cand sar captatorii la troleu, sau cand soferul franeaza brusc etc. sa injure politicienii si sa vocifereze tot mai tare, doar-doar il va sustine cineva. De betivi ce sa mai zic?! N-am sarit intr-o seara din autobuz, indemnand si doi copii s-o faca, pentru ca doi cretini s-au luat la bataie si se indreptau cu viteza spre noi, orbi la orice era in jurul lor?! Instantaneu s-a golit acel autobuz, care nu era deloc aglomerat.
8. Nu ramane înţepenit in uşa, ci avanseaza pe culoare, sa aiba loc si cei care vor urma sa urce.
Mai intalnesc pe cate unul care urca la un capat de linie si trebuie sa coboare la celalalt, dar sta in usa de zici ca-i batut in cuie!
9. Aseaza-ti bagajul in poala sau sub scaun, nu pe un scaun de langa tine, pentru ca mai vor si altii sa se aseze.
Oh! Din astia cu bagaje am intalnit o multime! Iar daca-i rogi sa-si ia bagajul – pentru ca nu mai e niciun alt scaun liber – te mormaie de zici ca le-ai cerut banii (unii nici nu te iau in seama, stiind ca n-o sa-i iei de ciuf).
10. Plaseaza-ti bagajele astfel incat sa nu incurci ceilalti calatori si daca ai geanta nu te agita sa-i tot înghionteşti pe cei din jurul tau.
Unii chiar au impresia ca totul li se cuvine doar pentru ca ei au bagaje si tu ai doar conştiinţă!
11. Cumpara-ti bilet/tichet/cartela cand vrei sa mergi cu un mijloc de transport in comun.
Faptul ca mergi pe ideea ca nu te prinde controlul nu e o chestiune de lauda – cu cat sunt mai putini cei care cumpara bilete/tichete/cartele cu atata sunt mai putini bani in bugetul operatorului de transport si cu atat mai rele vor fi conditiile in care vei circula la un moment dat.
12. Nu initia discutii cu soferul.
Acum parca mai rar sta cate cineva – de regula vreo cunostinta – la taclale cu soferul. In schimb, vorbesc soferii la telefon, in casti, cei mai multi, dar tot neatenti la condus sunt si ne zdruncina ca pe sacii de cartofi.

Si una de la mine: Nu pufaiti din tigarile electronice in mijloacele de transport in comun pentru ca nu e nimeni obligat sa va suporte aburii cu nicotina, mai ales daca folositi lichid aromat! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu